Why use up the forests which were centuries in the making and the mines which required ages to lay down if we can get the equivalent of forest and mineral products in the annual growth of hempfields?

Henry Ford (car manufacturer/autofabrikant)


In de eerste helft van de 20ste eeuw kwam de industrieel Henry Ford met een auto op de proppen waarvan de carrosserie voor 70% (!) uit materiaal bestond dat van hennep werd gemaakt. De auto stond bekend als Henry Ford’s Hemp Car. Het voertuig reed ook op biologische olie die gewonnen werd uit de cannabisplant. 

Cannabis is rijk aan olie. Rijker zelfs dan mais, soja en suikerbieten de gewassen die nu veelal gebruikt worden om biobrandstof te winnen. De cannabisplanten die nodig waren voor het maken van het plastic verbouwde Henry Ford zelf.  In een artikel in het tijdschrift Popular Mechanics redeneerde hij in 1941 dat het zonde is om eeuwenoude bossen te kappen. Hennep groeit ontzettend rap waardoor je snel nieuwe grondstoffen tot je beschikking hebt. Verder is hennep niet alleen een goedkope grondstof maar ook nog eens milieuvriendelijk; zeker wanneer je het vergelijkt mat olie, steenkool en/of andere grondstoffen. De Hennep Car was volgens Henry Ford zo sterk dat je er met een hamer geen deuk in kon slaan. Uiteindelijk schakelde Ford toch over op auto’s van staal. Volgens sommige bronnen omdat staal roest en mensen dan weer een nieuwe auto nodig hebben. Waarschijnlijker is het dat Ford onder politieke druk overstapte op staal. Sinds het begin van de 20ste eeuw werd de cannabisplant met drugs in verband gebracht. Dat industriële hennep nauwelijks tot geen THC bevat (= de werkzame stof in hasj en wiet) werd over het hoofd gezien. Cannabis is cannabis.

Hennep & Hop: It’s all in the family

Als je naar de 2 verschillende planten kijkt, zal het je nauwelijks verbazen: hennep en hop zijn nauw aan elkaar verwant. Het zijn de twee belangrijkste leden van de zogenoemde hennepfamilie (cannabaceae). Beide soorten zijn van groot economisch belang. Hennep natuurlijk als grondstof voor wiet en hop als een van de belangrijkste bestanddelen van bier. Hennep en hop zijn de enige twee soorten van de hennepfamilie die we in Nederland kennen. Buiten Nederland komen ook andere familieleden voor zoals de Europese netel- en zwepenboom.

Bron: Het grote Nederwiet boek; alles wat je wilt weten over hasj en wiet (by/author: Nick Kievits).